Weerstation

Weerstation met bovenop het licht en de regen sensor.

 

Dit weerstation is een studieproject. In deze tijd wordt er steeds meer gebruik gemaakt van sensoren, microprocessors, domotica en internet of things.Voor mijn tijd om me daar eens in te gaan verdiepen.

Wemos mini 1D

Ik ben begonnen met het aanschaffen van een Wemos microprocessor. Het voordeel van deze microprocessor is dat hij een ingebouwde WiFi heeft voor de verbinding met het netwerk. En dat hij echt betaalbaar is. Voor een bedrag van nog geen € 5,- kan je toch een hoop plezier hebben. Je kan daardoor nog wel een keer een foutje permitteren ( heb er 3 opgeblazen ). Een ander voordeel is, dat je hem met een micro usb kabel rechtstreeks aan een computer kan koppelen om hem te programmeren. Daarna kan je met een gewone telefoonlader de Wemos laten draaien. Ik heb hier niet voor gekozen, maar heb een losse voeding gebouwd, daardoor kan ik nu usb poort gebruiken om diagnose uit te voeren en te controleren of alle sensoren goed werken.

Ik heb gebruik gemaakt van verschillende sensoren, van zowel analoge als digitale sensoren. Heb daarbij geleerd de mogelijkheden van de sensoren, maar ook de beperkingen. Door verkeerd gebruik van de sensoren, kunnen er verkeerde metingen gedaan worden of extreme slijtage tot gevolg hebben. De regensensor is daar een voorbeeld van. De eerste was na 2 maanden al versleten.

Alle metingen van de sensoren worden gestuurd naar mijn webserver, waar ik het programma Domoticz heb draaien, een domotica programma. Deze gebruik ik ook om mijn slimme meter uit te lezen.

Daarnaast heb ik een website gemaakt, die de gegevens van het weerstation via Domoticz weer uitleest, verschillende berekeningen doet en zo bepaalt wordt welk plaatje van  toepassing is. Deze website te zien op deze site of rechtstreeks op http://weerstation.hazenet.nl .

Enkele voorbeelden.

 

 

 

 

 

 

Let op! De weerstation staat ten noorden van mijn huis. Of wel in de schaduw van het huis. Bij volle zon zal de weerstation toch bewolkt waarnemen. Vanaf april tot oktober zal dit beter zijn, mijn excuus voor het ongemak.