Vogelhuisje

 

Nestkastje voor een pimpelmees met ingebouwde camera.

Project waar ik 3 jaar geleden mee begonnen ben en nu eindelijk heb afgerond.

Het belangrijkste van het project is, dat het via deze website voor iedereen beschikbaar is en op elk moment.
En wel zo belangrijk de camera moet wel in het nestkastje passen en niet al te duur, de risico dat het door weer omstandig heden defect raakt is groot.

Ik heb wat ervaring met een Raspberry Pi, waarvoor goede camera’s en bruikbare software te krijgen is, echter is er één nadeel, hij is met zijn €40,- te duur voor dit project, zeker als er nog een nachtcamera en infrarood lamp bij moet komen.

Raspberry Pi Zero

Nachtcamera met infrarood licht.

Nu heeft Raspberry Pi sinds kort een Zero op de markt gebracht. Kleiner, eenvoudiger en goedkoper €11,-. Net wat ik zoek, we kunnen weer verder met het project.

Nog een camera erbij van €18,- en we hebben alles bij elkaar om te gaan testen. Het origineel heeft 2 lampen, maar één lamp is voor dit project meer dan genoeg.

 

Na wat Google op internet voor een bouwtekening, kan het bouwen van het nestkastje beginnen. Er is een verschil van nestkastje voor een pimpelmees en van een koolmees. Het verschil is de doorlaat. Pimpelmees ∅ 27mm en Koolmees ∅ 32mm. Het is de Pimpelmees geworden, omdat ik die boor in huis heb. Met een eigen ontwerp dak i.v.m. camera en computer is er nu een nestkastje.

Het koppelen van het nestkastje aan de website is wat lastiger. Om de computer niet te veel te belasten bij te veel bezoekers wordt er om de 5 seconden een foto getoond. Je kijkt dus nu naar de bodem van het nestkastje.


Wil je het nu ‘full screen’ bekijken ga dan naar : http://vogelhuisje.hazenet.nl .

 

Klik hier voor nog meer foto’s en video’s.  

 

 

Verschil tussen Koolmees en Pimpelmees.

Koolmees

Koolmezen hebben een zwart petje een een zwarte stropdas. Het zijn forse mezen die rondrommelen op de grond. Ze plukken en rukken gevallen natte bladeren opzij om er nootjes en kleine beestjes onder vandaan te halen. Die nemen ze dan mee naar een dikke, veilige tak om ze daar rustig te verorberen.

Pimpelmees

Pimpelmezen hebben een blauw petje. Ze zijn wat kleiner en lichter en zitten in de toppen van bomen. Ze hangen ondersteboven aan doorbuigende twijgen om hun nootjes en beestjes te pakken te krijgen. Als ze ruzie hebben zetten ze hun kleine, lichtblauwe kruinveertjes overeind; dan lijken ze tenminste wat groter.

bron: tuinvogeltelling.nl